До 2022 година България ще вложи близо 17 млрд. лева, за да бъдат намалени значителните разлики и неравенства между регионите в страната и в европeйски аспект. Това показва изработената от правителството Национална стратегия за регионално развитие (НСРР) за периода 2012 - 2022 г. (Вижте документа ТУК)

Над 13 млрд. лева от тях трябва да дойдат от европейските фондове, а останалите близо 3,7 млрд. лева - от националния и общинските бюджети.

Около 32% от всички средства или 5,3 млрд. лева ще бъдат отделени за водната инфраструктура - канализации, пречиствателни станции и т.н., с чието обновяване България сериозно изостава.

3,7 млрд. лева ще бъдат отделени за подобряването на транспортната и комуникационната инфраструктура, малко над 3 млрд. лева са предназначени за инвестиции в градската среда.

1 млрд. лева ще бъдат насочени към подобряване на достъпа до образователни, здравни и социални услуги, както и за спортна инфраструктура. Планиране се изграждането на нови спортни обекти и ремонтиране на около 200 съществуващи такива.

Под 1 млрд. лева са предвидени за подкрепа на малкия и средния бизнес, като очакванията на правителството е приходите от дейността на малките и средните предприятия през 2020 г. да достигнат 220 млрд. лева при 141 млрд. лева през 2010 г.

Значително по-малко средства са отредени и за подобряване качеството на живот в селските райони и подкрепа на устойчивия туризъм - по около 600 млн. лв.

Въпреки ръста от над 6% в силния икономически период от 2005 до 2008 г., България е достигнала едва 43% от средния за ЕС брутен вътрешен продукт на глава от населението, а разликите в отделните региони са повече от значителни.

Югозападният регион, в който попада София, достига 73% от средния за общността БВП, а за всички останали региони процентът е около 30.

Най-ниско е нивото на Северозападния регион - 28%, който е на последно място и в целия ЕС. Северозападът има и най-малък принос към националния БВП - едва 7,4%, докато Югозападният регион формира почти половината от цялостния БВП на страната.

Въпреки това, за най-слабо развитите региони - Северозападен и Северен централен, ще бъдат отделени по 2,3 млрд. лева, докато за Югозападния и Южния централен регион средствата са съответно 3,8 и 4 млрд. лева. Най-малко са парите за двата черноморски региона - по 1,7 млрд. лева.

 

Прочетено: 2445