Управляващите обмислят да понижат данъка върху хазарта, научи “Труд” от депутати от ГЕРБ. Причината е, че от 1 юли влиза в сила новият Закон за хазарта. Той за първи път регламентира онлайн залаганията, за които трябва да бъде определена данъчна ставка.

Първоначално ГЕРБ обмисляше специално за игрите в мрежата тя да бъде 6-8% върху сумата на направените залози, защото това са нивата в другите европейските страни, с които България се конкурира. Ако у нас ставката е по-висока, има опасност да се отблъснат чужди инвеститори в сектора. В същото време ставката върху традиционния хазарт в момента е 15% върху оборота. В ГЕРБ обаче надделява мнението, че ставката за онлайн и традиционния хазарт не бива да е различна, защото ще се стигне до неравнопоставеност на стопанските субекти и евентуално - до дело в Конституционния съд. Така се е стигнало до компромисното решение ставката да е обща, но да бъде по-ниска от сегашните 15%.

“Аз ще отстоявам позицията ставката да е обща. В противен случай ще се създаде неравнопоставеност и всички ще се насочат към онлайн залаганията. Друг е въпросът дали 15% е ниско или високо ниво”, коментира Диан Червенкондев от ГЕРБ. Според него налогът върху хазарта не бива да е прекалено нисък, за да има възпиращ ефект. Депутатът твърди, че облагането в другите европейски страни е доста разнообразно - има нива, близки до тези в България, както и по-ниски. “Очаквам анализа на Министерството на финансите по въпроса”, добави Червенкондев.

Налогът от 15% бе въведен от мнозинството на ГЕРБ на 1 януари 2010 г. Дотогава цифровите игри - тото, лото и залаганията върху спортни състезания, се облагаха с 10%. Още тогава браншът възропта. В резултат още през януари 2010 г. на сайта на финансовото министерство се появи законопроект за сваляне на ставката. Министър Симеон Дянков обаче се разграничи от предложението, което беше приписано на предишния шеф на комисията по хазарта Димитър Терзиев. Той подаде оставка, а налогът не бе свален. През миналата пролет премиерът Бойко Борисов заговори за акциз върху хазарта, за да се съберат средства за футбола, но това не се случи.

 

Прочетено: 1679