Експерти от земеделското министерство ще работят по създаването на стандарт за розовото масло и Закон за розата и розопроизводството, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"Този сектор спечели от лошите метеорологични условия, защото дъждовете през последния месец допринесоха за по-качествена реколта, за сметка на други сектори като производството на плодове.

Розопроизводители от Казанлъшко обявиха, че очакват добив средно до 400 кг розов цвят на декар. Изкупната цена на килограм розово масло тази година пък се очаква да достигне около 6000 евро.

Насажденията в различните части на Розовата долина не цъфнаха едновременно. Няма я обичайната инфарктна ситуация на пик на цъфтежа по цялата територия, който изисква голямо струпване на работна ръка в рамките на 2-3 дни. Розоберът се разтегли във времето и ще приключи към средата на юни. Ниските температури задържаха в цвета цялата богата гама от аромати, част от които при по-топло време отлитат.

Добрата реколта на маслодайната роза у нас е щастие за цялата световна парфюмерийна индустрия, която не би могла да съществува без розовото масло. България е вторият износител на розово масло в света след Турция, а в отделни години и пред нея. В това отношение страната ни има още едно голямо предимство – в българската Розова долина се произвежда етерично масло с най-богати ароматни характеристики. Годишно България произвежда 1,5 до 2 тона от този елитен продукт.

Изследванията доказаха, че нашето масло съдържа над 265 ароматни компонента, което го прави един от най-богатите продукти от този клас в света.

Прочетено: 2392