Търсещите работа в хотелите, ресторантите и строителството имат най-големи шансове за успех през летния сезон. Това показва традиционното изследване на компанията за човешки ресурси "Менпауър" сред 751 компании от София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Работодателите в туризма и строителството имат най-оптимистични очаквания и ще наемат най-много служители през периода юни-септември. Толкова положителни нагласи през последните две години не е имало в тези отрасли. Подобни са плановете и на компаниите от сферата на финансите, застраховането и недвижимите имоти, производството, публичния и социалния сектор.

Като цяло 19% от мениджърите са заявили, че ще разширяват екипа си, а само 6% са прогнозирали съкращения. По показателя разлика между тези две групи България заема 4-то място сред Европа, Близкия изток и Африка сред 23 държави, където се правят подобни изследвания. Изпреварват ни Турция, Израел и Румъния.

Пловдивските работодатели имат най-силни очаквания, че ще създадат нови работни места през третото тримесечие на тази година, показва последното изследване на "Менпауър". "Възможностите за търсещите работа са се подобрили значително и в региона на Русе", коментира Надя Василева, шеф на компанията за България, Сърбия и Хърватия.

В Пловдив и Русе са оптимисти

Според нея новите работни места ще се открият заради разширяването на завода за автомобилни части и евентуалните инвестиции на германски и руски фирми в региона. 
Стимул за заетостта край река Дунав ще е и преместването на администрации в града. "Всички тези капитали неминуемо ще доведат до създаване на нови работни места", допълни Василева.

Добри новини за кандидатите за работа идват и от бизнеса в Бургас. Очакванията за силен сезон на морето засилват търсенето на кадри през лятото. Мениджърите от Южното Черноморие не са имали толкова положителни нагласи от началото на 2011 г., показва изследването. В София и Варна работодателите, които ще наемат през третото тримесечие, също са повече от планиращите съкращения. Очакванията им обаче са по-слаби спрямо юни-септември 2011 г., показва изследването на "Менпауър".

В световен мащаб през третото тримесечие най-голямо ще е търсенето на кадри в Индия. Очакванията на българските работодатели са по-оптимистични спрямо второто тримесечие, но се запазват на нивото от третото тримесечие на 2011 г. "Плановете за наемане остават благоприятни, но това не означава че свободните места ще бъдат заети веднага. В много случаи позициите ще останат отворени, докато не се намери подходящият служител", коментира Надя Василева, директор на "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватия.

Прочетено: 2353