С пилотна квота от 20 бежанци за една календарна година България ще се включи в системата за презаселване на Европейския съюз. Решението бе взето по време на редовното заседание на Министерски съвет.

Презаселването в ЕС е процес, когато по молба на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) лица, нуждаещи се от международна закрила, граждани на трети страни или лица без гражданство се прехвърлят от трета страна в държава-членка. Там те получават право да останат в качеството си на бежанци или да получат подобен статут в зависимост от националното законодателство.

Профилът и страната на произход на презаселените ще бъдат определени в съответствие със списъка на специфичните общи приоритети на ЕС в областта на презаселването за 2013 г.

Презаселването на бежанци е едно от трите трайни решения при продължителни бежански ситуации, заедно с доброволното завръщане и местната интеграция. То е включено в мандата на ВКБООН.

За отговорна институция по изготвянето и изпълнението на едногодишната пилотна програма за презаселване в България е определена Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет. Финансирането на програмата ще се извърши със средства от Европейския бежански фонд.

Целта на България е да се включи в процесите на презаселване като механизъм за споделяне на отговорността с държавите-членки на ЕС и за намиране на трайно решение за бежанци, дълго пребиваващи в трети страни, които не могат да осигурят достатъчно добри условия за интегрирането им.

 

Прочетено: 1748