Преместването само на две държавни структури от столицата в провинцията ще струва милиони. Това става ясно от съвместно писмо на Централното митническо управление, което трябва да отиде в Русе, и на Централното управление на НАП, чието преместване е планирано за Велико Търново, в което подробно се аргументира нерентабилността на разселването. Допълнително стотици хиляди ще отиват за командировъчни.

От НАП припомнят, че преди 10 г. пригодяването на готова сграда за нуждите на централното управление е било оценено за над 100 млн. лв. Сметката е правена по повод на провеждането на тръжна процедура за заем от Световната банка, която е прекратена през 2008 г. "Във връзка с това считаме, че преместването на ЦУ на НАП в друг град, а не само от една сграда в друга, би струвало на държавата и на данъкоплатците много повече пари", твърдят данъчните. Освен това през 2011 г. правителството им е предоставило допълнителна сграда, в която вече са инвестирани средства за ремонт.

Митничарите пък припомнят, че 19 млн. лв. е излязло събирането на митническото управление от две в една сграда в София, тъй като тя е трябвало да бъде пригодена и окабелена за нуждите на структурата, да има специални условия за скъпата и специфична техника на митническата лаборатория. Сега такава инвестиция трябва да се направи и в Русе. Със сигурност ще има хаос и забавяне на работата, тъй като преместването на сървърите, които трябва да работят нонстоп, ще наложи прекъсване на работата им, а задължителното съгласуване на различни документи между институциите ще става по-трудно и бавно.

Над 350 000 лв. пък ще излизат годишно само командировъчните на митничарите, тъй като експерти на структурата участват ежедневно в различни междуведомствени съвети, комисии и работни групи. Не по-малко ще са и командировките на данъчните. Още около 760 000 лв. ще е годишният наем на предвидената за тях сграда в Русе от 13 000 кв. м., твърдят от митниците. Финансовият министър Симеон Дянков обаче уверява, че за сгради няма да се плаща, а в Русе му е предоставен избор от шест.

От НАП твърдят, че няма никакво значение, че най-големият административен съд е във Велико Търново, какъвто е един от аргументите на Дянков за избора на град, тъй като ЦУ на НАП не осъществява оперативна дейност. Териториалната дирекция на Велико Търново е на последно място по приходи, защото бизнес активността в региона е по-слаба в сравнение с другите райони в страната. Митничарите пък опровергават твърдението, че митницата в Русе е на първо място по приходи от ДДС и акцизи. Справка до края на април показва, че тя е на шесто място от 10 митници.

Писмото с разчетите е пратено до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, Симеон Дянков, омбудсмана Константин Пенчев и председателя на социалната комисия Драгомир Стойнев. В него двете администрации се опитват да обяснят, че с разселването им не само няма да има "снижаване на разходите за администрация", но няма да се преодолее и дисбалансът в икономическото развитие на отделните региони, защото реформата не предвижда нови работни места.

"Ако все пак, притиснати от кризата и безработицата, служителите на централното митническо управление и ЦУ на НАП бъдат принудени да приемат преместването заедно със своите семейства, то те ще се наложи да се конкурират със стотици безработни местни жители за ограничените и без това работни места", предупреждават от двете администрации. Напрежение ще създаде и обещанието на правителството пришълците да се наемат с предимство на работа, а и не е ясно как бизнесът ще бъде принуден да наема хора само защото са съпрузи на чиновници.



РЕАКЦИЯ

Единствено шефът на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев е приел представители на НАП и митниците. Вчера той изчете декларация от името на парламентарната група на БСП, с която се настоява преместването да се спре, докато не се конкретизира кои звена от кои структури ще се местят и финансова обосновка колко ще струва това на бюджета и какви ще са ползите. Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков отново потвърди, че разселването на администрацията, включително на митниците и НАП, в провинцията остава на дневен ред. Но ще става на части, за да се види как работи реформата, което би довело до още по-голям хаос и липса на връзка между отделните звена. Без да има разчети, той продължава да твърди, че експериментът няма да струва милиони, дори смята, че няма да стигне и стотици хиляди.

Прочетено: 2444