Общите разходи на работодателите за един отработен от служителите им час нарасват с 6,2% на годишна база през първото тримесечие на 2012 г. Това показват данните на НСИ за индекса на разходите на работодателите за труд през първото тримесечие на годината.

За сравнение, за последното тримесечие на миналата година това повишение е било с 9,7%, а през третото тримесечие на 2011 г. – със 7,2%. За първите три месеца на годината увеличението в разходите за труд е с 4,2% спрямо същия период на 2011 г. за индустрията, 9,5% за услугите и 0,4% за строителството. За периода най-голям ръст отчитат административните и спомагателни дейности – 14,6%, както и създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 14,4%.

Най-малко е повишението при дейностите строителство и хуманно здравеопазване и социална работа – съответно 0,4% и 1,8%. Намаление при разходите за труд е регистрирано за операциите с недвижими имоти – 1%, както и за култура, спорт и развлечение – с 0,8%. В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждения за един отработен час се увеличават със 7,1% спрямо първото тримесечие на 2011 г., а другите разходи – с 2%. За сравнение, през четвъртото тримесечие на миналата година ръстът при възнагражденията е бил 9,7%.

По икономически дейности разходите за възнаграждения спрямо същия период на миналата година варират от спад с 0,7% при операциите с недвижими имоти до ръст от 18,9% за „други дейности”.

Прочетено: 2213