Над 80 пъти е нараснала сумата на договорените и разплатените средства по Оперативна програма „Транспорт” за последните 3 години. Към днешна дата са договорени 92% от бюджета на програмата или над 3,6 млрд. лв., а изплатени са над 1,190 млрд. лв. или около 30%, отчете днес по време на дискусия ресорният министър Ивайло Московски.

Надявам се да успеем да се възползваме максимално бързо от европейското финансиране за модернизиране на БДЖ „Пътнически превози”, каза Московски и припомни, че Европейската комисия е одобрила предложението да бъдат отпуснати средства за закупуването на нови влакове през следващия програмен период.

„Много важно за нас е да успеем да реализираме и проектът за модернизация на Централна гара - София в най-кратки срокове”, съобщи Ивайло Московски. Собственикът на сградата – Национална компания „Железопътна инфраструктура, вече е изготвил документацията по проекта. Очаква се до месец да започне цялостният ремонт. Проектът предвижда изцяло подновяване на фасадата, чакалнята и пероните. Остъклените части ще бъдат подменени с енерфективни материали.

 

Прочетено: 1938