70% от хранителните продукти в България са внос. Това каза пред TV7 Лукан Луканов, председател на сдружение "Произведено в България". Той коментира предложенията за промени в Закона за защита на конкуренцията. Промените целят да намалят споровете между търговци и производители.

"Против сме въвеждането на допълнителни регулации, се казва в становище на търговските вериги, които си направиха сдружение за "Модерна търговия". По думите на Луканов тази позиция на колегите му от търговските вериги е малко прибързана и леко необмислена.

"Ние, производителите не сме на нож с търговските вериги. Те въведоха стандарти за търговията. Получаваме си парите, макар и плащанията да са с малко закъснение", коментира Луканов.

Той е категоричен, че производителите не могат без търговците. "Проблемът е с разпределението на доходите. Не можем да постигнем съгласие поотделно. Основният проблем е намаляващото потребление, което е лошо и за нас, и за търговците. Колегите не виждат връзката. Ако производителят получава малко, това рефлектира на работещите в предприятието, което означава по-малко потребление в търговските обекти", обясни Лукан Луканов.

Без производство ние (България) се обричаме на бедност. Нашето производство търси реализация чрез търговските вериги. Не си правя илюзии, че промените в закона ще ни решат проблемите, е мнението на Лукан Луканов.

"Ако стока в магазин струва 1 лв., производителят получава максимум 50 ст., след като се извади и ДДС. Говорейки с посланици, те ми казват, че нищо добро не чака страната ни с тази евтиния", каза още Луканов.

Прочетено: 2125