Най-много нови работни места през април 2012 г. са разкрити в хотелиерството и ресторантьорството - 405 места, а най-търсените чрез бюрата по труда през месеца са били готвачите и помощниците при производство на храни - 1 370.


Това сочат данни на Агенцията по заетостта /АЗ/, предоставени на БТА. Продължава да е голям интересът към работниците в селското, горското и рибно стопанство - 1 260 места, работниците в текстилната промишленост (шивачи, машинни оператори в шивашкото и текстилното производство и др.) - 1 200 места.


Запазва се голям и броят на местата за продавачи - 940. И през април продължава да нараства интересът към сервитьори и бармани - 930 места, отчитат от АЗ.
Според данни на Агенцията през април 2012 г. на първичния пазар у нас са обявени с 12,2 на сто повече работни места спрямо миналия април.


Най-много нови работни места след хотелиерството и ресторантьорството са разкрити в преработващата промишленост - 212, в строителството - 108 и в търговия, ремонт на автомобили - 107 места.


Според експерти на МТСП се запазва тенденцията на приоритетно търсене на неквалифициран труд - този тип работа продължава да е преобладаващата част - 78,0 на сто от всички места, заявени в бюрата по труда.

Прочетено: 2367