Европа ще създаде общ банков надзор, съобщи президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой в Брюксел снощи след първите срещи на европейските лидери. Идеята за по-стриктен контрол върху европейската финансова система е част от краткосрочните мерки, които ще бъдат взети с цел да се стабилизират пазарите, стана ясно още от изявлението на Ромпой.

На банките ще бъде предоставена възможност за финансово подпомагане чрез Европейския фонд за финансова стабилност, като заемите от там ще бъдат трансферирани в последствие към Европейския стабилизационен механизъм, когато и той започне да работи. Това означава, че банките ще могат да се рекапитализират по-лесно и по-бързо, което е част от краткосрочните решения за борба с дълговата криза, но това е и крачка към дългосрочната визия за европейската банкова система, която ще става по-интегрирана.

Лидерите на Европа сключиха и пакт за подпомагане на растежа чрез целево насочване на € 120 млрд. в дейности, които да стимулират растежа. С € 10 млрд. ще бъде увеличен и капитала на Европейската инвестиционна банка, което показва, че занапред ще се разчита много и на нея. След първия ден на важната среща на европейските лидери в Брюксел стана ясно, че те са работили и по стратегията за създаване на четири основни блока за подсилване на Европейския съюз. Детайли около този проект обаче няма да бъдат разкривани поне до октомври. Идеята му е да направи проекта за еврото необратим.

Прочетено: 1859