Безработицата в еврозоната нарасна до нови рекордни стойности през май, както заради увеличаването на съкращения в Австрия, Франция и Испания, така и заради продължаващата вече две години и половина дългова криза, разяждаща крехката икономика на региона, съобщи Ройтерс.


Нивото на безработица във валутния съюз нарасна до 11.1% през май от 11% през април, което е най-високата му стойност от създаването на еврото, става ясно от изнесените днес данни на статистическата служба на Европейския съюз Евростат.


Въпреки споразумението на лидерите от еврозоната на срещата на върха миналата седмица да се помогне на засегнатите от кризата банки и опитите да свалят обременяващо високите разходи по заемите за Южна Европа, икономиката на еврозоната продължава да буксува, без изгледи за скорошно възстановяване.


През май около 17.56 млн. души (или 11.1% от работоспособното население) са били без работа в еврозоната, което е увеличение от 88 хил. спрямо предходния месец. В целия Европейски съюз безработните са били 24.87 млн.


В еврозоната и в ЕС най-висока безработица е в Испания (24.6%) и Гърция (21.9%), а най-ниска е в Австрия (4.1%), Холандия (5.1%), Люксембург (5.4%) и Германия (5.6%).
Според Евростат безработицата в България остава без промяна през май спрямо април и е 12.2%.

Компаниите замразяват разходите си


Компаниите в еврозоната са замразили или са в процес на намаляване на разходите си, тъй като опасенията за бъдещето на валутния блок стават все по-негативни и това кара работодателите от своя страна да държат разходите за труд ниски и да не правят нови назначения.


Отделно от това слабото търсене от страна на европейските домакинства, както намаляващото такова от Съединените щати и Азия също взема своята дан. А желанието на Германия да бъдат намалявани държавните дефицити принуждава правителствата да свиват допълнително разходите си.


В сравнение със същия месец на миналата година показателят намалява в осем държави, нараства в 18, а в Унгария няма промяна (от 9.5% през май 2011 г. на 10.3% през този май). Увеличението спрямо година по-рано е с 1.952 млн. души, преобладаващата част от които - 1.82 млн., живеят в зоната на еврото.

Прочетено: 1966