Забавени пари по оперативна програма “Конкурентоспособност” тръгват към фирмите. След почти три месеца закъснение днес ще бъдат подписани договори със 121 фирми от общо 204 спечелили средства за технологична модернизация, съобщиха от министерството на икономиката. С парите фирмите ще купуват нови машини.

Подписването на договорите за общо 144,4 млн. лв. се забави заради проверка на документите на компаниите, подадени още при кандидатстването. Другият проблем беше реорганизация в министерството на икономиката и преместване в друга сграда на част от чиновниците, отговарящи за програмата. По-късно министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев каза, че парите не тръгват към бизнеса и заради “изясняване на детайли” с Брюксел, но не уточни какъв е проблемът.

След изясняването в четвъртък ще бъдат подписани договори с фирми, чиито документи са били изрядни и не са предизвикали въпросите на администрацията. Останалите 83 компании се наложило да изпращат уточнения по документите и договорите с тях ще бъдат подписани по-късно. Краен срок за това не е посочен.

До момента са договорени 45% от общо над 2,27 млрд. лв. по “Конкурентоспособност”, което я поставя на последно място сред всички 7 програми. Разплатените пари са 25 на сто.

 

Прочетено: 2151