На фона на предварителните очаквания за по-ниски добиви на пшеница и ечемик през тази година настоящите данни от жътвата дават оптимизъм на сектора за постигне на по-добри резултати от прогнозираните. Същевременно прибраните до момента количества показват, че зърното е с най-добрите показатели от години насам, а цените тръгват нагоре. Така очакванията на сектора са за сравнително добра година въпреки отчетеното още преди месеци повишение на разходите.


По данни на земеделското министерство през тази година реколтата от пшеница ще достигне 4 млн. тона при около 4.1 млн. тона за миналата година. На този етап са ожънати 66% от засетите площи с ечемик и около 10 на сто от тези с пшеница.


По-оптимистични прогнози
Заради проблемите при есенната сеитба през април от асоациацията на зърнопроизводителите съобщиха, че очакват около 20% спад на добивите през тази година до 3.5-3.6 млн. тона. В момента обаче прогнозите са коригирани нагоре. "Очакванията са ни за 3.7-3.8 млн. тона пшеница", съобщи председателят на асоациацията Ангел Вукодинов, според когото пролетните дъждове са помогнали на производителите. По думите му резултатите са различни в отделните региони, като се очаква да бъде постигнат среден добив между 350 и 370 кг от декар.


Още по-оптимистични са и очакванията на министерството на земеделието. От ведомството прогнозираха, че при тазгодишната жътва ще бъдат прибрани 4 млн. тона пшеница, което е сходно количество с миналата година. През 2011 г. реколтата достигна малко над 4.1 млн. тона.
преобладаващо първо качество.


Въпреки очакванията за лек спад на добивите зърнопроизводителите твърдят, че през тази година ще бъде постигнато най-доброто качество на реколтата от години насам. "Показателите са много добри, и то във всички региони", коментира Вукодинов. По думите му през целия му 19-годишен опит в бранша досега не е бил свидетел на толкова добро качество. "Надяваме се, разбира се, и хубавото време да продължи до края на жътвата", каза още той.


На този етап няма официални данни от земеделското министерство за качеството на прибраната до момента реколта. Данните на производители обаче показват, че до момента над 70-80% от прибраните количества са първо качество.


Цените тръгнаха нагоре
На фона на вече активната жътва са факт и първите по-големи сделки в страната, като началните цени са по-високи от миналата година. По данни на асоациацията на зърнопроизводителите в момента зърно се продава на нива от около 360-370 лв. за тон, а според търговците - за около 310-320 лв. за тон. Това е увеличение спрямо миналата година, когато нивата бяха с около 10-15% по-ниски. "Цените са по-добри, но имаме и около 20% увеличение на разходите", коментира Вукодинов.


Растящите цени в момента се дължат на по-високото търсене на международните пазари. В момента част от най-големите производители на зърно в света понижават прогнозите си за добивите заради жегите, което се случва на фона на по-високото търсене. Търговци коментираха, че и през тази година основният износ от България ще бъде за държави от ЕС, като се очаква той да се засили през есенните месеци.

Прочетено: 1699