Парламентът прие на първо четене два проекта за промени в Закона на горите, внесени от депутати от управляващата партия ГЕРБ. След серията протести на еколози, граждани и президентското вето, от закона отпадна спорният текст, който допускаше строителство на ски писти и съоръжения, без да се сменя предназначението на земите.

По новия Закон за горите, който беше приет днес на първо четене, управляващи и еколози постигнаха съгласие.

Новите промени предвиждат част от вече съществуващите лифтове да получат 20-годишно право на строеж, без терените да се изключват от горския фонд. Това са съоръжения, строени преди 1987 г. Тогава са изградени всички лифтове на Витоша, заради които беше предложена поправката. Тя дойде от екоорганизациите, за да се уреди проблемът с подмяната на лифтовете над София, много от които са амортизирани. Ако нямат право на строеж, съоръженията могат само да се ремонтират, не и да се подменят.

С поправката може да се реши проблемът с подмяна на амортизираните съоръжения. Законът дава възможност на държавните горски стопанства за добив на дървесина в размер до 25% от годишното ползване за съответното териториално поделение.

От БСП се заканиха да пратят на Конституционен съд и тези изменения заради съмнения за лобизъм в регламентите за добив на дървесина.

„Ние категорично се противопоставяме тези текстове, които президентът отхвърли като лобистки, защото той отхвърли цялата философия на закона, отново да се появяват тук и да се дават правомощия на държавните предприятия да правят добив, който очевидно ще облагодетелства определени фирми, които ще добиват най-хубавата дървесина от най-добрите места и ще ликвидират, частния сектор в добивната и преработвателната промишленост", заяви депутатът от БСП Димчо Михалевски.

„Каква е практиката? Както след купуване от стоковата борса, така и след купуването от тези милионни търгове, следва една много интересна практика, която се обръщам към вас като медии да я проверите на място - отидете в Доспат, отидете в Смолян, разпитайте фирмите, които купуват. Тези пакети от по 180-100 000 кубика се разбиват на пакети от по 2000 и се препродават през 20 лв. разлика на кубик, платена на ръка. Тоест създава се организирана контрабандна продажба на дървесина в България. И това става с дейното участие на министъра на земеделието в България. Защото тези фирми, използвайки чадъра на ГЕРБ са абсолютно безконтролни вече в реализацията на тези количества. При това положение, ние ще сезираме и компетентните органи и данъчните органи да си свършат работата", каза още Михалевски.

„В законопроекта, който беше приет на първо четене, моля проверете всички текстове, няма такива стратегически партньори. Всичко, което се говори и се изговори изобщо не кореспондира с нормативната база. Аз пак казвам, вие можете да вземете в момента закона и да го прочетете. За държавните горски стопанства промяната, която се направи, е за допускането до 25% от общото годишно ползване да може да го извършват и самите те", каза Десислава Танева от ГЕРБ.

„Министър-председателят и еколози - към които аз имам огромни симпатии, на колене законодателстват: това - да, това - не. Този член става, този член не става, още повече законът беше приет. Случи се още по-лошо - когато беше подсказано на президента каква да му бъде реакцията по отношение на закона", заяви Юнал Тасим от ДПС.

 

Прочетено: 1997