4,5 млн. души в еврозоната може да загубят работните си места с което безработицата в региона да достигне 22 млн. души, предупреди Международната организция на труда. Лидерите на 17-те страни членки трябва да започнат да създават работни места и да подпомагат малките и средни фирми, а заедно с това и да създадат условия за икономически растеж, пише в анализа си организацията.

"Проблем има за всички страни в еврозоната, както тези, които в момента са под стрес, така и по-здравите партньори. Освен това не само еврозоната е в опасност, има риск тя да зарази глобалната икономика", се казва още в доклада. Продължителен период на икономически рестрикции би бил особено болезнен за младите хора. Според организацията единствената причина ситуацията още да не се е влошила толкова, е защото някои компании все още се надяват за бързо възстановяване на икономиката и ако очакванията им не се изпълнят, съкращаването на работни места ще бъде неизбежно.

Препоръките на организацията са:

- помощта за финансовата система да бъде обвързана с помоподпомагане на малките и средни предприятия

- акционерите на банките да поемат тежестта на кредитите им

- осигуряването на обучение, квалификация и стажове за младите хора

- 0,5% от бюджета на еврозоната да бъде насочван към програми, подкрепящи трудовата реализация на завършващите училище

- промяна на нивата на заплащане в различните стстрани от еврозоната, за да се преодолеят и разликите в производителността

Според данните на Евростат през май безработицата в еврозоната е 11,1% или 17,56 млн. души, което най-високото ниво от началото на водене на статистика през 1995. Младежката безработица е била 22,6%, което означава, че 3,5 млн. души на възраст под 25 години са били без работа.

Прочетено: 2543