48,39% от кандидат-студентите в Софийския университет "Климент Охридски" са изкарали оценка "Слаб 2" на втората изпитна сесия по Български език и литература, показва статистиката от резултатите от изпита във висшето учебно заведение.

От общо 1552 кандидат-студенти нито един не е изкарал оценка Отличен 6.00. Анулирани са две работи. Оценка в интервала между 3.00 и 3.49 са изкарали 197 жени и 285 мъже. Между 4.50 и 4.99 са изкарали 89 жени и 110 мъже – общо 7.09% от всички кандидат-студенти. Оценка между 5.50 и 5.99 са изкарали общо 31 кандидати, което е 2% от всички явили се на изпита по БЕЛ и литература.

Кандидатстудентският изпит по български език и литература в СУ "Св. Климент Охридски" се проведе на 9 юли. Младежите трябваше да изберат или да пишат на темата "Страданието като съдба в поезията на Пейо Яворов", или да съпоставят цитатите: "И сякаш аз не съм живеел никога, и зла измислица е мойто съществуване!" от стихотворението "Повест" на Атанас Далчев и "За него - Живота, направил бих всичко" от "Вяра" на Никола Вапцаров.

Темите бяха изтеглени от Галя Ганчева от Варна. Въпреки че вариантът, свързан с творчеството на Яворов, беше приет с ентусиазъм от доста от младежите, първите разочаровани кандидат-студенти, предали бели листове напуснаха Ректората малко след 8:20. Изпитната комисия беше подготвила 15 различни варианта за написване на литературно-интерпретативно съчинение върху творчеството на един автор и 5 различни варианта за съпоставителната тема.

Прочетено: 4059