Бизнесът и държавата залагат на позитивни послания за имиджа на България, за да спрат анулирания на резервации от чужбина

Няколкостотин израелски туристи са отказали резервациите си за почивка у нас в последните двадесет и четири часа заради терористичния акт на летището в Бургас, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той категорично отрече информацията, че има отлив на израелски туристи с около 15% и че хотелиерският бизнес ще понесе големи щети след отказа на израелските туристи да пристигнат у нас.

От асоциацията на туроператорите и туристическите агенции потвърдиха за Investor.bg, че засега няма анулирания
от Израел, но се засилват опасенията, че това може да се случи и да провали положителните очаквания на местните фирми за сезона. "От лични разговори с представители на туристическите фирми правя извод, че въпреки че няма много откази към момента от Израел, има сериозни опасения за намаляване на резервациите у нас", коментира Ирена Георгиева, председател на УС на асоциацията на туроператорите.

Още по темата Експерти: Атентатът не е удар върху българския туризъм Б. Борисов: Атентатът в Бургас не можеше да бъде предотвратен* Автобус с израелски туристи е взривен на летище Бургас

По повод на предложението да бъде осигурена допълнителна охрана за автобусите с израелски туристи Георгиева посочи, че тези разходи не може да са за сметка единствено на туроператорите, а тази отговорност трябва да бъде споделена с хотелиерите, транспортните фирми и и изпращащите чуждите туристи туроператори.

По думите на Георгиева това би било голяма финансова тежест за туристическите фирми, които работят с малък марж на печалбата. Във всички случаи това е предложение, което би трябвало да се обсъжда за следващата година, тъй като сега, в средата на сезона при планирани резервации и цени, не може да се коментира каквато и да било промяна, коментира председателят на асоциацията.

Според Владимир Пантелеев, който също е представител на туроператорската асоциация, трябва да се акцентира върху националната политика за поддържане и повишаване на положителния имидж на България като туристическа дестнация, за да не се стига до сериозни икономически щети за бизнеса в туристическия бранш.

Тъкмо този въпрос е бил и акцент в разговора на туроператорите с министър Делян Добрев, научи Investor.bg. В момента представители на бизнеса и на държавата обединяват усилията си в посока на позитивни послания към хората, за да се спестят притесненията от страна на чуждите туристи.

Действително има първоначален стрес, но за отлив на израелски туристи не може да се говори, заяви Елена Иванова, председател на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг" тази сутрин в ефира на bTV. Според нея е нормално в първите дни да има шок, но постепенно обстановката се нормализира.

Времето показва, че тези, които са решили да дойдат на почивка, просто отлагат, но пак ще дойдат на ваканция у нас след няколко седмици. България има репутацията на спокойна туристическа дестинация и едва ли след този акт, посланията за страната ни ще се променят, коментира Иванова.

Прочетено: 2534