Цената на зърното в Добричко стигна рекордните 450 лв. за тон, стана ясно днес. Още в началото на жътвата обаче цените бяха по-високи от лятото на 2011 г., като зърното се продаваше за 400 - 420 лв.

Търговци и производители смятат, че цените са високи заради недостига на зърно в света. Справка на LiveBiz показа, че на борсите в Париж и Чикаго тон пшеница се търгуваше днес за 267.75 евро (523.50 лв.) за тон. Прогнозите сочат, че цените пак ще се покачат заради слабата продукция в много страни износителки. В момента българска пшеница се изнася основно за страни от Европейския съюз (ЕС), Близкия изток, Африка и САЩ.

На вътрешния пазар се продават малки количества, като целта на търговци, мелничари и хлебари била да успокоят цените, за да не се стига до изкуствено повишаване. Според някои търговци до месец - два пшеницата може да удари 500 лв. за тон.

По този начин скоковете на световните борси изпревариха и прогнозите на главния изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов, цитирани миналия месец LiveBiz. Тогава експертът каза, че в следващите 7 - 8 месеца цените на пшеницата ще се движат в рамките на 350 - 450 лв.

Същевременно ЕС одобри износа на 101 хил. тона мека пшеница. Очаква се за периода на 2012 - 2013 г. износът да достигне 301 хил. тона. За сравнение, през същия период на 2011 - 2012 г. тя е била 595 хил. тона. Проблемите със жътвата в САЩ, в Русия и Казахстан може да генерират по-голямо търсене от страни като Германия и други пазари в рамките на ЕС.

На Стоковата борса в Хамбург пшеницата се продаваше за 272 евро (531 лв.) за тон. Прогнозата за реколтата на пшеница през 2012 г. достигна 21.9 млн. тона, малко повече от очакваните 21.3 млн. тона. През 2011 г. за същия период Германия прибра реколта 22.7 млн тона. Според агенция Reuters вропейската пшеница остава с 10 евро (19.58 лв.) по - евтина от тази, която предлага САЩ.

Индия като вторият по големина производител на пшеница в света, мисли да преразгледа плановете си за износ. Продукцията в страната е застрашена от сушата и пълна липса на дъжд това лято. По - рано тази седмица вестник GlobalPost съобщи, че правителството на Индия е отпуснало 2 млн. тона за износ за външния пазар и 8 млн. тона задържа за задоволяване на вътрешното потребление. Държавата - членка на БРИКС често е обвинявана не в недостига на продукция или подходящи съоръжения за неговото съхранение, а именно в неспособността на правителството да разпространява пшеницата сред гладуващите в страната.

 

Прочетено: 2812