Заедно с Швеция, сме единствените държави в Европейския съюз с балансиран бюджет в момента. Приходите от "Митници", и от НАП растат от 2009 г. насам. Към средата на тази година, България има балансиран бюджет и малък излишък. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол.

 

"Не подкрепяме предложението за промяна в минималните нива на данъчно облагане, тъй като подобно повишаване ще окаже влияние върху цените на горивата, общите нива на инфлация и вероятно негативно отражение върху икономиката на страната. Имаме предложение ако има промяна в този вид акцизи, тя да е свързана с брутния вътрешен продукт на глава от населението", поясни Дянков.


"Шансът това да стане е доста малък в предвид на това, че това е частта на данъчното и акцизното облагане в ЕС, която е най-хармонизирана, така че едва ли може от това Европейската комисия да се обърне и да тръгне към модел, който дава повече възможност на отделните държави-членки д се съобразят със собствения си брутен вътрешен продукт", каза още Симеон Дянков.

 

Според него Дупница, Перник, Кърджали, Видин са общините с най-големи просрочени задължения към полугодието. Дянков бе категоричен, че напълно подкрепя финансовата децентрализация на България.


"За да бъде постигната такава цел, следва да бъдат предприети някои реални действия за оценка на изпълнението на дейността на общините и за наблюдение на финансовата стабилност на местно ниво", каза още министър Дянков.

Прочетено: 2872