Четиридесет милиона евро ще бъдат прехвърлени към мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. 32 милиона евро от средствата са от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на въпрос във времето за парламентарен контрол, информира БТА.

 

Министър Найденов припомни, че бюджетът по мярка 112 в размер на 102,4 млн.евро е изчерпан и приемът на заявленията по мярката е преустановен още на 6 юли 2009 г. Министерството на земеделието изпрати до ЕК предложение за изменение на програмата, като в него се предвиждаше прехвърляне на средства от едни мерки в други, посочи Найденов.

 

През февруари тази година на електронната страница на програмата за селските райони е публикуван график с периодите на приеми по отделните мерки за безвъзмездното финансово подпомагане. Приемите по мярка 112 бяха предвидени за периодите от 14 до 27 май и от 3 до 16 септември, отбеляза министърът. По неговите думи периодите на приема са съобразени с направеното предложение за прехвърляне на средства към бюджета на мярка 112, което е одобрено от Брюксел на 20 юни. Предвижда се приемът на заявления за подпомагане по мярката да започне в края на юли 2012, като изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" ще издаде заповед за отваряне на приема на заявления за подпомагане по мярката.

Прочетено: 2319