От петък насам цените на петрола падат. Фючърсите на американския лек суров нефт с краткосрочна доставка поевтиняха с близо 3%, до 89.18 долара за барел. В Лондон септемврийските контракти на сорт Брент са надолу с над 3%, до 103.55 долара за барел. А спот цената на руския суров петрол сорт Urals се понижава с 1.56%, до 105.18 долара за барел.  

От март насам цената на руския сорт Urals е намаляла с 14%, докато еврото е загубило 8% от стойността си срещу долара.   И докато цените на петрола падат на международните пазари, в България бензинът поскъпва. Лукойл отново повиши цените на горивата, произвеждани в рафинерията в Бургас.  

В резултат, в бензиностанциите на компанията, обикновеният бензин A95 вече се продава за около 2.64 лв. за литър или с 3 ст. по-скъпо, отколкото в петък, съобщиха от Лукойл България. Цената на дребно на високооктановия A98 се качва също с 3 ст, до 2.80 лв. за литър. Дизелът вече струва в бензиностанциите на Лукойл 2.71 лв. или с 5 ст. повече, отколкото в петък.  

Така, цените на горивата вече са съвсем близо до рекордните нива, регистрирани през март тази година, когато A95 струваше 2.68 лв. за литър, дизелът се движеше около 2.74 лв. за литър, а високооктановият A98 се продаваше за 2.80 лв. за литър, колкото и сега.   По данни на Energy.eu, обикновеният бензин в България вече е по-скъп отколкото този в Кипър, Естония, Латвия, Полша и Румъния.

Прочетено: 2514