Всички представители на властта и държавни служители няма да получават допълнителни възнаграждения за участия в съвети, комитети, одитни комитети, комисии, работни или експертни групи, органи на управление или контрол на фондове, сметки и други подобни, които не са юридически лица. Това гласуваха на първо четене депутатите днес с промени в закона за администрацията.

Досега ограниченията за получаване на допълнителни бонуси бяха само за участие в бордове на дружества с държавно или общинско участие, но не и от различни други видове комисии, работни групи и звена. Нямаше и ограничения за допълнителни средства за лица на политическо ниво в изпълнителната власт и от служители по-ниско ниво в държавната администрация.

Сега изрично се записва, че премиерът и министрите, както и на практика всички служители в администрацията, също няма да могат да получават допълнителни бонуси.

Депутатите отхвърлиха промените, внесени от "Синята коалиция" всички допълнителни възнаграждения да бъдат описвани в специален публичен регистър. Поправките минаха на първо четене без дебати. Второто четене ще е след лятната ваканция на Народното събрание.

Прочетено: 2018