12-годишният Константин Гаров бе обявен за най-добрия математик в света на завършилото световно първенство в Тайван. Шампионът е ученик от Математическата гимназия в Бургас. Константин надви международните си конкуренти в своята възрастова група и спечели титлата в състезанието IMC с явно превъзходство. Постижението на тийнейджъра обяснява и избора на Бургас за град домакин на следващото световно първенство по математика. Талантливият математик наскоро спечели и третото място на международен турнир, където се състезава с над 60 деца от цяла Русия.

С медали пък се върна и отборът ни по химия от международна олимпиада по химия, която се проведе във Вашингтон. Петър Каразапрянов от Природо-математическата гимназия в Сливен бе отличен със сребърен медал. Бронзови медали завоюваха Христо Рашеев от Националната природо-математическа гимназия и Васил Христов Василев от СМГ.

“Българското образование е изключително качествено и ние нямаме конкуренти в Югоизточна Европа”. Tова заяви просветният министър Сергей Игнатов вчера по време на посещението си в Института по органична химия в БАН. Според него образованието е и един от най-успешните бизнеси, които продължават да се развиват добре и в условията на криза. “Само чуждите студенти освен таксата плащат и по 1000 евро издръжка на месец”, каза министърът.

По повод закритите паралелки тази година Игнатов коментира, че при над 2000 училища е нормално 45 паралелки да изчезнат. Той припомни, че критериите за оценка на матурите ще бъдат завишавани поетапно. Проектът за оперативна програма в областта на науката и образованието се подготвял. „Трябва да преодолеем изоставането. България е единствената страна, която няма договорени средства за наука от предишния период, и ние страдаме от това в момента”, призна министърът.

Прочетено: 2029