Европейският омбудсман е започнал разследване на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по сигнал за конфликт на интереси, съобщи електронното издание ИЮ Обзървър. Службата на омбудсмана на ЕС е била сезирана от неправителствената организация Европейски център за корпоративно наблюдение. През юни т.г. нейни представители обвиниха Драги в липса на независимост заради членството му в международен клуб, обединяващ лидери на държавни и частни финансови институции - т.нар.

Групата на Трийсетте (Г-30). Според вносителите на сигнала членството на Драги в Г-30 противоречи на етичните правила на ЕЦБ. Дейностите на Г-30 са неясни, подчертават от Европейския център за корпоративно наблюдение. "Няма начин обществото да разбере подробности за участието на президента на ЕЦБ, тъй като срещите на членовете са конфиденциални. Информацията за дискусиите, които се провеждат, и дали членовете й се ангажират с определена линия на действия, също не е публично достъпна", се казва в жалбата, изпратена до омбудсмана на ЕС.

Г-30, която е председателствана от бившия президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише, обединява представители на влиятелни финансови и банкови регулатори, финансисти и учени. В нея участват бившият ръководител на Федералния резерв Пол Волкър, управителят на канадската централна банка Марк Карни и сегашният шеф на Банк ъф Ингланд Марвин Кинг. От Европейския център за корпоративно наблюдение твърдят, че Г-30 има характеристиките на средство за лобиране за частни финансови интереси.

"Тя представлява важна намеса между частния банков сектор и централните банки и позволява на някои от най-големите частни банки в света да оказват пряко влияние върху високопоставени ръководители на най-важните централни банки, включително ЕЦБ", смятат от организацията и изтъкват това в подадения сигнал.

"Получихме жалба и изпратихме писмо до ЕЦБ", съобщи Гунди Гадесман, говорителката на омбудсмана на ЕС Никифорос Диамандурос. "Сега чакаме отговор. ЕЦБ има срок до края на октомври за отговор", допълни Гадесман

Прочетено: 1780