Заплатите в държавния сектор, в държавната администрация ще скочат някъде средно с около 20%, още сега от август. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за предаването „Тази сутрин” на БТВ.

По думите му това ще стане след като от тази седмица влезе окончателно в сила реформата в Закона за държавния служител и новият модел на заплащане.


„Заплатите ще се окаже, че доста ще надскочат ръста на инфлацията в последните три години. Ръстът на инфлацията е някъде 7-8% кумулативно за последните три, три години и половина. Заплащането в държавната администрация от август ще е скочило само с 20%, кумулативно някъде с 30-35%”, заяви още министър Дянков.


Той прогнозира, че инфлацията тази година ще е около 2% по-ниска от миналата година. „Правим хората в края на този мандат да са по-добре не само от гледна точка на музеи, магистрали, опери, да имат повече инфраструктура такава и културна, а и доходите им да са по-високи, от това, с което те са свикнали в средата на 2009 година”, категоричен е финансовият министър. Симеон Дянков обясни, че главната цел е доходите да се увеличат с повече, отколкото инфлацията.

Прочетено: 1827