Драконовски" проверки започва държавата срещу фермери, преработватели на храни и търговци. Вкупом ДАНС, данъчни, Икономическа полиция и ветеринари ще нищят две седмици кой по хранителната верига "надува" цените на сиренето, колбасите и хляба от фермата до магазина. Това стана ясно от изказване на земеделския министър Мирослав Найденов след среща на фермери, преработватели и шефове на търговски вериги с премиера Бойко Борисов.

Премиерът ще разпореди службите да "поработят по отношение на финансови потоци от средства, плащане на данъци и каква част от производството е в сивия сектор и не плаща тези данъци", поясни Найденов. Самият той наредил на агенцията по храните да прави "драконовски проверки" на вноса.


На въпрос какво общо има ДАНС с храните Найденов поясни, че те са "обект и на националната ни сигурност". И даде пример, че ако се случи мащабно заболяване по добитъка, което налага да се затворят границите, а преди това се допусне ликвидиране на българското производство, държавата ще се чуди какво да прави.

Прехвърлянe на топката

Шефката на Асоциацията на биволовъдите Мария Степанчева обясни, че премиерът е искал конкретни отговори за цените, но понеже "всички по веригата си прехвърляли топката", той наредил масови проверки. Тя добави, че литър биволско мляко се изкупува по 80 ст. От 5 литра се правело сирене, като още 2 лв. били производствени разходи, т.е. цената му излизала 5-6 лв. В търговските вериги обаче килограмът се предлага за 13-16 лв.

"Зададохме въпроса защо след като всяка година увеличаваме субсидиите към българското животновъдство и тази година те достигат рекордните близо 200 млн. лева, продукцията на животновъдите е на доста ниски нива", каза пък Найденов. "В същото време складовете за месо и за млечни стоки са "задръстени" с продукция и не виждаме намаляване на цените в търговските вериги", допълни министърът. И заключи, че търговските вериги натискат преработвателите, които пък натискат животновъдите, поради което фермерите натискат правителството за субсидии.

Веригите под обстрел

"Субсидиите само минават през нас. Къде отиват накрая не знаем, но големите вериги се увеличават правопропорционално на фалитите на животновъдите", заяви Панайот Тодоров от националния говедовъден съюз. Шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев също бе категоричен: "България е много малка за такава експанзия на търговски вериги." Тъй като са в конкуренция помежду си, натискат за по-ниски и по-ниски цени, уточни Вътев.


Шефът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров заяви, че в момента от цената на сиренето в магазините 50% е себестойността на продукцията, останалото било търговска надценка. Той добави още, че за 2 месеца фуражите са поскъпнали с 50 на сто. Храната за едно животно на ден вече е с 2-3 лв. по-висока, а това увеличение за година излиза допълнителни 1000 лв., изчисли Зоров.

Отговорът

Представителите на търговските вериги отговориха на нападките на министъра, преработвателите и фермерите доста семпло.
"Ние не натискаме никого, а водим преговори. Когато цената на преработката и производството е ниска, и на щанда е ниска. Когато млякото на производител намалее, веднага и на щанда намалява", каза Димитър Спасов от "Кауфланд", зам.-председател на Сдружението за модерна търговия. Той добави, че 80-90% от стоките в търговските вериги били с български произход и бе категоричен, че хипермаркетите работят 100% в светлата икономика.

Обещаха ни и БОРКОР

В началото на м.г. правителството шумно афишира идеята за създаване на БОРКОР по храните. Първоначалната идея бе тази комисия да праща контрольори от НАП, Икономическа полиция, ветеринари и фитосанитари на "алчни" търговци.

По-късно се заговори, че спецкомисията ще има и отделен сайт, на който ще изобличава фирми, а също и всеки ден трябва да публикува цените на млякото, кашкавала, сиренето, а също и стойностите на суровините, от които са направени. Така щяло да се онагледява оскъпяването на основни храни от фермата до хипермаркета.
В крайна сметка идеята не се реализира, а въпросната комисия пусна две-три справки с цените на едро на продуктите.

По принцип ДАНС е аналитичен, а не проверяващ орган. Тя прави анализи и събира информация. Последните по-масови акции бяха за проверка за фалшиви самоличности в подписката на РЗС за промяна на конституцията, слуха за фалита на Първа инвестиционна банка, дълговете на болниците, пътуването на бившия председател на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов до САЩ и др.

Прочетено: 3014