Обратното начисляване на ДДС в производството и търговиятя със зърно ще има два големи ефекта: Първо – земеделските производители ще трябва да увеличат оборотните си средства, вероятно една част чрез кредити, което ще утежни финансовото състояние, а от друга страна, голяма част от земеделските производители ще се насочат да купуват част от своите суровини от други фирми от ЕС, заявви зам.председателя на НАЗ Радослав Христов пред БНР.

Според Христов това ще бъде вътрешнообщностна доставка, на която не се начислява ДДС на разходите, и тогава част от българските средства ще се източват навън.

"Дори вече има фирми, които са готови да открият офиси в Гърция и Румъния, да продават своите продукти чрез тези фирми и филиали, тъй като имат право съгласно европейския регламент да не начисляват ДДС и ние като крайни потребители да купуваме с нулево ДДС, за да не утежняваме допълнително финансовото състояние на фирмите си и да не се нуждаем от допълнителен капитал. Това е един от начините да икономисаме допълнителен капитал, който ще ни е необходим да плащаме суровините и разходите си с ДДС, а да продаваме продукцията си без ДДС. ", заяви Христов.

"Зърнопроизводителите не са измамници и не източват ДДС. Проблемът е някъде между зърнопроизводителите и износителите, някъде по средата, категоричен е Христов и допълва, че едва ли големите фирми, които са традиционни на пазара за експорт на българско зърно, или българският зърнопроизводител, имат пръст в тази работа – убеден съм, че нямат."

Надявам се след приключване на проверките, ако има злоупотребили с източване на ДДС, те да бъдат публично назовани кои са – дали са производители, произвеждат ли действително продукция, или са псевдопроизводители, търговци ли са, какви са? Нека всички да знаем, защото зърнопроизводителите станахме нарицателно за всичко лошо, а мисля, че българският земеделски производител или зърнопроизводител е един от най-трудолюбивите и това е най-работещият сектор, който внася най-много пари в хазната, заяви още Радослав Христов.


 

Прочетено: 2280