Наетите по трудово и служебно правоотношение в края на юни са 2,15 млн. души.

Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Според статистиката работещите се увеличават с около 47 хиляди души, или с 2,3% спрямо края на първото тримесечие на годината.

Спрямо края на първото тримесечие на 2012 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер - хотелиерството и ресторантьорството - с 37,3% и селското стопанство - със 7,2%.

Намаление с 3% има при наетите лица по трудово и служебно правоотношение в сектора на образованието.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в преработващата промишленост и в търговията и поддръжката на автомобили и мотоциклети - съответно 22,1 и 17,9%.

В края на юни 2012 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 47,5 хил., или с 2,2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в преработващата промишленост - с 18,1 хил., и в строителството - със 7 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-значително в сектора на операциите с недвижими имоти - с 10,4%, и в строителството - с 5,3%.

Прочетено: 2204