С 40 % по-ниска ще бъде реколтата на царевица тази година. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който провери реколтата от царевица в нива край Раковски, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Докато миналата година добивът у нас е бил над 2 млн. тона, тази година се очаква добив около 1,2 млн. тона. Тенденцията е в световен мащаб. Това е било посочено преди дни и в доклада на Държавния департамент на САЩ за очаквана реколта от царевица в световен мащаб.

САЩ е един от най-големите производители, но и там е такава тенденцията. Притесненията основно произлизат от това, че царевицата е основен компонент във фуража за животни. По-ниската реколта неминуемо ще доведе до поскъпване на фуражите, каза Найденов.

Скъпите фуражи и свитото потребление ще поставят животновъдите у нас под огромна преса, посочи земеделският министър. Именно затова животновъдите ще бъдат подпомогнати с допълнителни мерки. Към днешна дата резултатите са малко по-обнадеждаващи за Пловдивско, където реколтата е 300 кг. Много по-зле са нещата в Старозагорско, където има пропаднали площи. При пропаднали площи на 100 % ще бъде задействан европейският регламент и зърнопроизводителите ще бъдат обезщетени с до 80 % за загубите, каза Найденов. Изискването е площите да са застраховани. Огледите на пропадналите площи ще бъдат направени съвместно с представители на асоциацията, за да няма недоволни.

Прочетено: 1868