Международни компании проучват българския пазар за евентуално изнасяне на производствените си дейности. Това пише в доклад на международната консултантска компания Colliers International за пазара на логистични и индустриални площи през първата половина на 2012 г., разпространен вчера.

От компанията отбелязват, че при предлагането на такива площи у нас има 6% ръст, който се равнява на 15 000 кв. м. Това обаче се дължи на преотдаване на съществуващи бази, а не на завършени нови строежи.

Страната ни е привлекателна за западните компании заради по-ниските производствени разходи, географското разположение и ниските данъци в сравнение с другите страни членки на ЕС, пише още в доклада. Според Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers - България, компании от Западна Европа проучват у нас терени и съществуващи бази, подходящи за реновиране.

Като пример за привлекателността на страната консултантската компания посочва покупката на бившата фабрика “Миролио” в Сливен от японския производител на автомобилни части YAZAKI. Освен това през тази година в Мусачево бе открита и фабрика на “АЛС България”, където се произвеждат кожени седалки за автомобили BMW.

Според Colliers както и досега търсенето на логистични площи на вътрешния пазар се движи основно от веригите за бързооборотни стоки, логистичните оператори и фармацевтичните компании. Най-голям е интересът към бази в района на София.

 

Прочетено: 1536