Високите цени на горивата и по-специално поскъпването на битума са на път да ударят много сериозно пътното строителство. Това стана ясно от думите на шефа на управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров.

Около 70-80% от цената на асфалта зависи от стойността на вложения битум. Преди около месец цената му мина психологическата граница от 1000 лв. на тон, а голяма част от договорите са сключвани по времето, когато се продаваше за по-малко от 900 лв.

 “При рехабилитацията на малки отсечки от първокласните и второкласните пътища, когато договорите са за по-малко от 1 година, фирмите почнаха да бавят темпото и да създават проблеми”, каза вчера Лазаров.


Причината била, че в техните договори, които са финансирани предимно по оперативна програма “Регионално развитие”, няма клауза за промяна на цената на договора при поскъпване на горивата.

По думите на Лазаров при договорите за магистрали, финансирани по програма “Транспорт”, “няма такива проблеми”, защото има клаузи, които защитават фирмите. Това означава, че те могат да поискат и програмата ще им изплати допълнително пари при повишаване на цените на горивата. Практиката показва, че обикновено до това се стига след много преговори с държавата, което също може да забави скоростта, с която се изграждат аутобаните.

В края на април строителната министърка Лиляна Павлова организира среща между ръководството на “Лукойл” и собствениците на 12-те най-големи пътностроителни фирми у нас по повод поскъпването на битума. След срещата бе съобщено, че заедно ще търсят варианти за отстъпки от цените в зависимост от големината на обектите. До момента няма официална информация за подобни отстъпки.

От думите на Лазаров вчера се разбра, че схемата, по която повечето пътни фирми купуват битум, не включва “Лукойл” като пряк доставчик. “За съжаление фирмите ползват доставчици на битум, на които плащат с огромни закъснения, поради което трудно могат да получат допълнителни отстъпки”, каза Лазаров.

Шефът на пътната агенция съобщи още, че в петък се отварят за движение поредните 17 километра от магистрала “Тракия”. С тях аутобанът ще стига до Зимница и няма да се налага шофьорите да минават през Петолъчката.

Този участък е част от последната отсечка на магистралата до Карнобат, която се изгражда от консорциум с водеща фирма “Холдинг Пътища”. Цената му вече бе увеличена заради откритите на място преовлажнени почви. Заради това оперативната програма плати допълнително към 30 млн. лв.

 

Прочетено: 3180