Бюджетът е излязъл на излишък от 150 млн. лв. през юли. Това съобщи източник на "Капитал Daily" от Министерството на финансите. Общо за седемте месеца от началото на годината той е на плюс от 212 млн. лв., докато за същия период на миналата година бе натрупан дефицит от 720.5 млн. лв. Това означава, че на годишна база фискалната позиция на България се е подобрила с 932 млн. лв., или с 1.1% от брутния вътрешен продукт. Излишъкът обаче е временен, защото всяка есен правителството плаща на компаниите изпълнители на държавни инвестиционни проекти.

Според източника от финансовото министерство в края на годината дефицитът ще е най-много 1.1 млрд. лв., както е записано и в закона, но има вероятност да се намали до 900 млн. лв. заради преизпълнение на приходите от ДДС.

Откъде идва подобрението

Сред причините за по-добрите резултати правителството посочва именно увеличените приходи от косвени данъци - основно от ДДС и в по-малка степен от акцизи.

Те пък са следствие от новата динамика във външната търговия, при която износът се забавя, а вносът отново расте с двуцифрени темпове. Затова и държавата получава по-големи нетни приходи от ДДС като разлика между възстановения данък на износителите и облагането на вноса. Поскъпването на петрола също влияе положително върху приходите за бюджета, както и мерките за борба със сивата икономика, макар че според представители на бизнеса те са достигнали такъв обхват, че се случва и коректни фирми да плащат за измамите на компании фантоми.

Според Българската стопанска камара това става с данъчни ревизии на НАП, след които се отказва възстановяване на ДДС за компании, когато някой от доставчиците им не е внесъл дължимия данък. На пресконференция от камарата упрекнаха данъчните, че се злоупотребява и с режима на споделена отговорност, при който ревизорите начисляват повторно задължения на фирмите заради невнесен данък от техен доставчик.

Какво означават повишените приходи

Увеличението на бюджетните приходи, ако не се постига с притискане на частния сектор, е единственият източник, който може да финансира обещаното от правителството повишаване на пенсиите от следващата година.

Противното би означавало, че пенсиите се увеличават с цената на по-голям бюджетен дефицит или същото, заради което правителството на ГЕРБ обвини кабинета на тройната коалиция. Все още обаче в Министерството на финансите не са готови с прогнозите си за приходите през 2013 г. и поради това не е ясно и какво увеличение на пенсиите може да се очаква. За момента се разглеждат варианти, при които всички пенсионни плащания ще бъдат увеличени с еднакъв процент, но съществува и вариант, при който най-големите пенсии да бъдат увеличени с по-бавен темп от минималните.

Прочетено: 1656