Конкуренцията чрез ниски цени между хотелиери и туроператори създава на България имиджа на евтина туристическа дестинация, където количество на легловата база е за сметка на качеството на продукта.

Това заяви по време на конференцията „Устойчив крайбрежен туризъм” директорът на Колежа по туризъм във Варна доц. Стоян Маринов. Според него ценовите войни са една от заплахите за българския туризъм наред с разрушаването на природните ресурси, визовия режим за граждани от държавите извън Европейския съюз, изтичането на квалифицирани кадри и често променящата се нормативна уредба.

През последнитегодини свръхпредлагането на леглова база е довело до лека стагнация, смята Маринов, който сравни развитието на туризма ни с жизнения цикъл на човека. До 70-те години на миналия век България е била нова и модерна дестинация. До средата на 80-те е имало усилено инвестиране в нови хотели и ваканционни селища, като секторът е достигнал зрялост през втората половина на десетилетието, когато са били отчетени и най-много нощувки на чуждестранни туристи в страната ни според официалните данни.

Последвалият период до края на XX в., типичен за който било отдаването на бази под аренда, можел да се характеризира като упадък. От 2000 г. започнала нова модернизация след приватизацията и навлизането на капитали.

Според Маринов за стратегическото развитие на България като туристическа дестинация е нужно създаването на самостоятелно министерство, стимулиране на иновациите като строителството на "зелени" хотели и преработване на плановете за застрояване в черноморските общини.

Кметът на Сетубал Мария дас Дорес Мейра също направи презентация на португалския туристически град, който се побратими с Аксаково.

Неговият градоначалникът инж. Атанас Стоилов пък отбеляза, че през последните години той и неговите колеги от Асоциацията на българските черноморските общини (АБЧО) са загърбили работата с неправителствения сектор. Именно Община Аксаково и АБЧО заедно с Варненската туристическа камара и сдружението „Култура и туризъм на българския Североизток” бяха сред организаторите на форума.

Прочетено: 1828