За пета година се наблюдава устойчив ръст на фирмените фалити. Това става ясно от данните на Агенцията по вписванията.

Все повече фирми влизат в процедури по несъстоятелност - обявяват сами или ги обявяват във фалит. През цялата 2008 г. е имало 246 фалита. През миналата година броят им е достигнал 500. За седмете месеца на тази година процедури по несъстоятелност са започнати за още 387 фирми. При тези темпове в края на годината се очаква броят им да надхвърли 650.

За да се спасят от този неприятен процес и да запазят част от активите и парите си, собствениците на такива фирми се опитват да си продадат бизнеса. Понякога и на безценица.

Изобилие от предприятия за продан, често на цени под вложените инвестиции, отчитат от Националното сдружение за недвижими имоти. „Има и абсолютно нови предприятия, които са закупени преди две-три години, но нямат поръчки и онзи двигател с паричен поток, с който да поддържгат онзи оборот и да обслужват кредитните си задължения”, коментира Иван Велков от сдружението.

В Петрич неизвестен бизнесмен търси нов собственик на завод за пластмасови изделия. Цената на фабриката е 400 хиляди евро.

Мандри могат да се купят за между 60 хил. лв. и 700 хил. лв. Пекарни, сладкарски и месопреработвателни цехове тръгват от 50 хиляди лв. Продават се печатници и рекламни агенции, складове, офис помещения, административни сгради, хотели, магазини и салони за красота. Агенциите за недвижими имоти масово се преориентират от жилищата към бизнес-имотите.

Най-често купувачи на такива фирми са конкуренти, които искат да стъпят в нов регион на страната или дружества от друг бранш, които с минимум преустройства ще ползват новите сгради и складове за други нужди.

По закон активите на фирмите, които вече са обявени в несъстоятелност, се продават от синдици, а това, което е ипотекирано в полза на банките, се продава от частните съдебни изпълнители. В интернет страницата на Камарата на частните съдебни изпълнители има стотици обявления за търгове с бизнес имоти, хотели, складове.

Прочетено: 1882