България трябва да приеме и изпълнява 14 стратегически документа, за да не бъде санкционирана.


Европейската комисия ще се въоръжи с нов механизъм за натиск върху държавите членки за провеждане на реформи. През новия програмен период Брюксел ще може да спира средства заради липса на напредък в ключови за общоевропейската политика области. Пасивните държави, които не отговарят на предварително поставените условия към средата на периода - декември 2016 г., може да загубят достъп до междинните плащания по оперативните програми.

Това съобщи вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев по повод подготовката на оперативните програми за 2014-2020 г. Според него това е една от най-значимите промени за следващия програмен период, защото дава възможност за контрол върху качеството на политиките.

За следващия програмен период Европа поставя предварителни условия към всички държави членки за постигането на 11 приоритетни цели - в областта на иновациите, конкурентоспособността на малките и средните предприятия, опазване на околната среда, заетост, учене през целия живот и др. За всяка от тях са посочени конкретни мерки, които трябва да бъдат изпълнени най-късно до декември 2016 г.

Правителството обещава да не отлага реформите във времето и да отговори на повечето предварителни условия преди 2014 г. За да се случи това обаче, държавата ударно трябва да разработи поне 14 стратегически документа още през тази и идната година. Бързото писане на стратегиите увеличава риска от формалното им изготвяне и не гарантира, че страната ни няма да бъде санкционирана въпреки наличието им, защото Европейската комисия ще отчита и прилагането им.

Най-тежка работа се очертава пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), става ясно от приетия през август от кабинета график за изпълнение на условията. До средата на следващата година МОСВ трябва да изготви наредба за нормите за потребление на вода, с които да обвърже цената й. Така абонати, ползващи вода в рамките на нормите, ще плащат различна цена от тези, които ги надхвърлят.

Различни в зависимост от нормите за водопотребление трябва да са и таксите за водовземане. Промяната засяга всички български домакинства, а реформата във водния сектор още не е на дневен ред. МОСВ има ангажименти и по отношение на рисковете от изменение на климата и бедствията, както и управлението на отпадъците.

Няколко стратегии трябва да подготви и министерството на образованието. То трябва да предложи мерки за намаляване на отпадащите ученици и студенти; за увеличаване на достъпа до висше образование сред групите с ниски доходи; за въвеждане на ефективна система за учене през целия живот.

Министерството трябва да гарантира, че висшето образование подготвя по-добре за реалната заетост и предприемачество. Трябва да бъде наваксано и изоставането в областта на научните изследвания. Европейската комисия изисква от държавите да изготвят многогодишен план за бюджетното финансиране на науката и да предложат стимули за привличане на частни инвестиции в иновациите.

Социалното министерство ще трябва да предложи стратегия за намаляване на бедността и социалното изключване. Здравното министерство трябва да гарантира, че достъпът до здравеопазване ще бъде подобрен и парите ще се изразходват ефективно. Всички министерства ще трябва да предложат мерки за намаляване на времето за издаване на разрешителни и лицензи с цел повишаване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия.

Наред с предварителните условия по 11 приоритетни цели Европейската комисия поставя и четири допълнителни условия, неспазването на които може да доведе до пълно спиране на средствата - гарантиране на честни и прозрачни обществени поръчки, спазването на правилата за държавна помощ, ефективното прилагане на изискванията за оценка на въздействието върху околната среда и разработването на работещи статистически показатели за отчитане на резултатите от отпуснатото европейско финансиране.

Прочетено: 1691