Занапред фермерите ще продават мляко на мандрите само при подписан договор за поне 6 месеца, който е регистриран пред държавата. За обработката и проверки по контрактите агроведомството иска допълнителни 300 000 лв. годишно от бюджета. Това става ясно от поправки в Закона за общите организации на пазарите.

В мотивите към закона се посочва, че така ще се постигне "стабилизиране на пазарите на земеделски продукти, чрез намаляване на ценовите колебания и диспропорциите при предлагането и търсенето".

Досега държавата следеше само договорите за кравето мляко и по-точно количествата за продажба, понеже ЕС въведе квоти за всяка страна. С поправките занапред ще се следи и овчето, биволското и козето мляко, за което по принцип няма ограничения в ЕС. От министерството посочват, че това се прави заради еврорегламент.

Ако фермер бъде изловен, че продава млякото без договор, ще отнася глоба от 500 до 2000 лева, а ако мандра бъде хваната, че купува без контракт, ще отнася десетократно по-висока санкция - от 5000 до 20  000 лв., пише в проекта.

Договорите за мляко, различно от кравето, ще трябва да се регистрират пред областните дирекции "Земеделие" по адрес на изкупвача до 14 дни от сключването им.


"Никоя сериозна мандра не купува мляко без договор. Не е сериозно държавата да фиксира със закон сроковете им, защото те, заедно с цените, са конфиденциална информация. Освен това регистрация на договори означава ли, че държавата ще следи директно цените по тях?", попита риторично пред "Труд" Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите.

От министерството на земеделието коментираха, че в наредба към закона тепърва ще се разпише какви точно детайли от договора ще се регистрират. Оттам добавиха, че 300 000 лв. са им необходими за изготвяне и инсталиране на софтуер за регистрация на договорите за всяка областна дирекция, за обучение на 28 служители за прилагане на законодателството и работа със софтуера, а най-голямото перо щяло да е за извършване на проверки. Договорите можело и да са за по-малко от 6 месеца, но само ако писмено фермерът обяви, че е съгласен.

 

Прочетено: 2387