Обикновено около една трета от земята от Държавния поземлен фонд, продавана на търгове, е оставала без купувач. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" проф. Пламен Мишев, ръководител Катедра "Икономика на природните ресурси" в УНСС.

По думите му – ако имаме предвид сега от обявените 150 000 декара, реално нов собственик се очаква да намерят 50 000-70 000 декара.


Винаги има разминаване между желанията да се дават и дали отсреща има субект, който е заинтересован от това. Например едно маломерно парче, което досега държавата не е намерила на кого да даде под аренда в края на едно землище. Малко вероятно е, че някой ще го купи, защото просто не му трябва. Ще се купят такива до други големи парцели, които да бъдат уедрени и да влязат директно в производството. Винаги са се провеждали такива търгове и винаги горе-долу една трета от земята е оставала да бъде реализирана.

Какво ще се случи при тези търгове зависи от техническата подготовка, каза проф. Мишев. Според него е добре да бъде продадена повече земя, защото реално така в икономиката ще влезе повече поземлен ресурс.


Министерството на земеделието казва, че са подбрани земи, към които има интерес. Ако това наистина е така, търгът ще бъде успешен. Кои земи се предлагат зависи от политиката на министерството, каза той.


Земите, които не могат да намерят нов собственик при провеждането на търг, остават част от Държавния поземлен фонд. Държавата отново се опитва да ги даде под наем, под аренда, обявява ги на следващ търг.

Прочетено: 1685