Едно след друго, като по команда, подразделенията на лекарския съюз в големите градове започнаха да обявяват най-прясното творение на управленската мисъл в здравната каса за мор, шок и ужас. То, вкратце, представлява твърд лимит за всяка болница за всяка дейност, която й се плаща от здравната каса, или с други думи - свръхпланиране на дейности и разходи, непознато дори за социалистическото здравеопазване.

По този повод Столичната колегия на БЛС обяви, че предложението на касата ликвидира здравното осигуряване и налага планово-бюджетно финансиране на лечебните заведения и нарушава "два конституционно закрепени принципа" - "свободния избор от пациента на лечебно заведение и лекуващ лекар" и "парите не вървят с пациента, а пациентът е длъжен да ги търси".

"Системата на здравеопазване понесе тежки удари в резултат на въвеждането на лимити в болничната и доболничната помощ и смятаме, че въвеждането на тази крайна форма на лимитиране ще доведе до хаос и колапс на системата и до нагнетяване на допълнителна конфронтация между пациенти и лекари", обявиха още от столичната лекарска колегия, а от Пловдив и Варна ги подкрепиха. От касата пък само припомниха, че идеята НЗОК да определя коя болница колко инфаркта и хернии ще приеме, е предложена за обсъждане и може да претърпи промени.

Че идеята на касата е идиотска, е факт.



Не защото налага върху здравноосигурителен модел планово финансиране, дори и не защото подобна глупост ще доведе до листи на чакащи. А защото ще доведе до още корупция и най-вече - защото никой не може да има доверие в капацитета и искреното желание на здравната каса да разпредели почтено и адекватно наличните средства/инфаркти между различните болници. С други думи - в година на избори да реши коя болница ще съществува, коя - не, коя ще има повече пациенти/пари и коя - по-малко. И, естествено, тук изобщо не става дума само за това да се дадат по-малко пари/инфаркти в смесените райони, а за това дали да се изсипят няколко милиона повече в частни структури на този и онзи спонсор или в държавната болница Х, в която директорът прави ремонт, от който даден процент отива в партиен джоб.

Че това ще стане точно така, едва ли може да има съмнение. Болниците са хранилки на всякакви управляващи от доста правителства насам. Най-малко от самата НЗОК преди 2 години бяха признали, че една от методиките им за определяне на бюджетите на болниците предразполага към субективизъм, вадени са и данни как едни болници получават повече, а други - по-малко, без изобщо да е ясно на какъв принцип.

Също както няма съмнение, че новата методика за финансиране, уж създадена с цел контрол и спиране на постоянните преразходи, течове и източвания на парите от здравни вноски, ще послужи само за подпиране на "наши" клиники и за никакъв контрол.

И в момента болниците работят по бюджети, спускани от касата, макар и те да не определят колко и какви пациенти да се хоспитализират. И в момента тези бюджети се водят фиксирани, строги и т.н., което не пречи на болниците масово да отчитат и известна надлимитна дейност, която касата в крайна сметка охотно изплаща.

Тоест лимитът е на книга и служи основно за първоначално разпределение на парите в началото на годината в подходяща посока. Няма основание да се смята, че и занапред методиките на финансиране ще се спазват от болниците и от самата каса.

Всичко това е ясно на недоволстващите представители на лекарския съюз, но някакси се смята за редно съсловната организация да попротестира. Вероятно за да направи добро впечатление на членовете си - практикуващите лекари у нас, които отдавна са изгубили интерес към БЛС.


А и все някой трябва да го направи, нали?


Защото другият засегнат от цялата работа са пациентите, но техният легитимен представител в надзора на здравната каса - д-р Станимир Хасърджиев, обяви, че едва ли не не бил разбрал какво зло се задава, защото новата методика не била представена детайлно на надзора. С други думи - той и останалите членове са я гласували, без да я погледнат. Но иначе д-р Хасърджиев не смята, че новата методика е много правилна.

В подобна позиция е и началството при лекарите - председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, който от есента на 2009 г. все заплашва с протести при всяка нова приумица на управляващите и всеки път се отказва, "убеден" лично от премиера Бойко Борисов, който го привиква в Министерски съвет току преди насрочване датата на протеста.

Наскоро пък се оказа, че в качеството си на директор на общинска поликлиника в Русе Райчинов е поръчал нов асансьор от фирмата на съпруга на настоящия здравен министър Десислава Атанасова, тогава общински съветник в Русе.

Някакси е трудно да се повярва, че сега този човек наистина ще се опре на управляващите, ако наистина са решили да наложат новия начин на финансиране на болниците. Той просто е продължение на вече 12-годишната традиция лекарският съюз да го играе доброто ченге, срещу което ръководството му да си получава съответните дивиденти.

Но така е в здравеопазването - всичко е бизнес и разпределяните пари хич не са малко. А това, че е свързан с живота и здравето на някакви си пациенти, това е единствено тяхна и на редовите доктори грижа. Да се оправят, както могат.

Прочетено: 2457