Ако не успеем навреме да усвоим европейските средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2010 г., ще ги загубим. Това стана ясно от изказването на говорителя на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на земеделието и селските райони Роджър Уайт.

"Съществува потенциален риск, че може да бъдат загубени средства от Програмата за развитие на селските райони за втора поредна година", алармира той.

Причината за този риск е, че средствата, които ЕК отпуска на българските земеделци чрез ПРСР, са обвързани с правило за автоматично освобождаване или т. нар. правило „N+2“. То постановява, че страната ни може да усвоява фиксираните за дадена година финанси по програмата само до две години по-късно.

Именно механизмът "N+2" стана причина в края на 2011 г. България да загуби 39 млн. евро, припомня БГНЕС. Сега има опасност от дори по-сериозна загуба – в края на настоящата 2012 г. може да "изгорим" с 385 млн. евро, което в левова стойност надхвърля 500 млн. лв. Това ще стане, ако дотогава не успеем да ги усвоим.

По думите на Роджър Уайт през юни т. г. европейският комисар по земеделие Дачан Чолош лично е изпратил писмо на българския министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. В него той го е предупредил за риска от загубата на значителен размер средства, ако не се вземат спешни действия, за да се ускори усвояването по ПРСР.

Прочетено: 1482