Българската месопреработвателна промишленост може да кандидатства за кредитен ресурс от 150 млн. лв., чрез който да финансира проекти за модернизация и развитие на бизнеса си, пише в. "Стандарт". Парите идват от Българска банка за развитие (ББР), която отпуска сумата под формата на най-новата си кредитна линия в рамките на програмата "Партньори".

Началото на инициативата стартира с подписаното споразумение за сътрудничество между главния изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин и председателя на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. Компаниите в бранша ще могат да взимат заеми за проектите си без ограничения в размера, стига инвестиционният план да бъде доказан.

Друг бонус за месопреработвателите ще бъде и фиксираната лихва и гратисният период, който може да бъде и над 1 година, обясни още Ягодин. "Надявам се тази линия да помогне на месопреработвателите за инвестиции в по-добро производство, което да доведе до по-добър живот", заяви при подписването Кирил Вътев. Събитието беше и началото на мащабна инициатива на банката в подкрепа на българския бизнес.

В момента се водят преговори с общо 32 браншови организации за стартиране на подобни кредитни линии. С 12 от тях, сред които са тези на строителите, млекопреработвателите, производителите на безалкохолни напитки и др., разговорите са в доста напреднал стадий, заяви Ягодин. Относно тенденцията заемите с фиксирана лихва да намират все по-голяма популярност, той обясни, че причината е тенденцията за дълготрайни ниски нива на Euribor и Libor. По този начин банките у нас се престрашават да отпускат заеми с по-дългосрочни фиксирани лихви.

Прочетено: 2640