ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали. В най-добрите му години там са работили до 1800 души. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на Захариев така и не се осъществиха, макар закупените преди години модерни мощности да отлежават в складове край Ботунец.

Съдебният изпълнител в Кърджали Росен Сираков обяви купувача на половината от Оловно-цинковия комбинат в града. "Хармони 2012" ЕООД ще стане собственик на цинковия завод, след като в 7-дневен срок след търга плати сумата.

В 9 ч. бяха отворени пликовете с предложенията. Кандидат-купувачите бяха трима. Освен двете фирми, внесли задължителните задатъци от 830 хил. лв., Първа инвестиционна банка (ПИБ) също беше кандидат. Тя е със статут на взискател и няма задължение да внесе задатък.

ПИБ предложи цена от 8,5 млн. лв. "Finance&consulting" игра с 8,4 млн. лв., а спечелилата фирма "Хармони 2012" предложи най-високата сума от 8,6 млн. лв. Пълномощникът на купувача отказа всякакъв коментар. Първоначалната цена на имотите, разположени на площ от 326 230 квадратни метра, бе 8 307 592 лв. Продаваха се цехове и съоръжения от цинковия завод, който на практика е половината от целия комбинат. В дългия списък на имотите, нарочени за продан, са дори столовата и един от четирите комина.

До продажбата се стигна, след като един от най-големите кредитори на завода - ПИБ, спечели делото в съда и получи изпълнителен лист, след като се оказа, че мажоритарният собственик Валентин Захариев не е в състояние да обслужва кредита си, нито да се разплаща със стотиците металурзи и на практика това доведе до закриването на комбината.

Кредитори на някога печелившия металургичен комбинат са и над 500 работници, повечето от които напуснаха. На 1 март т.г. недоволството им заради дълго забавяните и неизплащани заплати, както и заради мизерните условия на труд избухна и те започнаха протести. Повече от два месеца имаше блокади на централни улици и кръстовища, няколко металурзи обявиха гладна стачка.

Правителството пое личен ангажимент да търси инвеститор, многократно премиерът Бойко Борисов и министри пристигаха при стачниците и обещаваха изход от кризата.

Прочетено: 2351