Да се въведе 10-годишна давност за задълженията на физическите лица, предлага депутатът от ГЕРБ Емил Радев. През октомври той ще внесе промени в закона за задълженията и договорите, с които тя да да влезе в сила от догодина. Избраникът твърди, че ще получи подкрепата на колегите си, както в парламентарната група на ГЕРБ, така и в правната комисия.

Целта е да няма вечни длъжници. Към момента само към частните съдебни изпълнители имало заведени над 400 000 дела за просрочени задължения. „Масови оплаквания бяха, че на практика има случаи, когато изпълнителни дела продължават по 11-12 дори 15 години, където въпреки че е разпродадено имуществото на длъжника, той продължава да дължи, да се начисляват лихви и такси и хората няма как да започнат наново да градят нормалния си живот", каза Радев.

Народният представител обясни, че у нас няма регламент за така наречения потребителски фалит и е възникнала идеята като бързо и ефективно решение и то касаещо само граждани, физически лица, да се въведе 10-годишната абсолютна давност. Към настоящия момент имаме 5-годишна давност, 3-годишна давност, когато се касае за периодични плащания към Топлофикация и електроразпределителните дружества, но тези давности с всяко действие на кредитора се прекъсват и започват да текат наново.

Така че когато има заведени дела, производства на практика може да се удължава преследването на длъжника до безкрайност.

Прочетено: 2299