Настоящите разходи за тези услуги възлиза на 291 милиона за 2012 г.

Пазарът на интелигентни, автоматизирани системи за управление на сградите ще се увеличи почти четворно до 1,1 млрд. долара до края на десетилетието, сочи анализ на Pike Research, цитиран от GreenTech.


Настоящите разходи за тези услуги, включително за системи за събиране на данни и анализ, както и договори за поддръжка на сгради, възлиза на 291 милиона за 2012 г.
Компаниите обаче все повече въвеждат тези услуги и технологии, поради което сегашният темп на растеж в сектора, на който доставчиците се радват, скоро ще изпревари ръста на по-традиционните услуги за управление на енергията.


Докато съществуващите системи за управление на сградите могат да помогнат на компаниите да намалят потреблението на енергия и емисиите на въглероден двуокис, те могат да се окажат трудни за боравене за персонала по поддръжката. Това кара все повече мениджъри да се насочат към новите, автоматизирани услуги, които могат бързо да бъдат програмирани така, че да се оптимизират енергийната ефективност и екологичните показатели на сградата.


Компании с различна дейност, от доставчици на строително оборудване до софтуерни разработчици, от борси за недвижими имоти до предприятия за управление на имоти, вече трупат капитал от тази нова възможност. Те се насочват или към разработване на нови интелигентни технологии за строителството, или към предлагане на целенасочени услуги за енергийна ефективност на собствеността.


"Управляемите услуги за умни сгради позволяват на собствениците на недвижими имоти да изнесат своите дейности по сградно управление към външни енергийни експерти, които непрекъснато следят техните съоръжения, търсят възможности за намаляване на разходите за енергия и подобряване на дейността,", казва старшият анализатор във фирмата Ерик Блум.

Прочетено: 1792