България е един остров на стабилност. По всички показатели се движим много добре, инвеститорите усещат сигурност. Това заяви пред БНТ министърът на транспорта Ивайло Московски след края на двудневната си работна визита в Австрия.

Близо 200 австрийски компании са заявили интерес към нашата страна за инвестиране в транспорта. Беше проявен особен интерес към дунавските пристанища, скоро ще отворим процедури за концесия – както на отделни терминали, така и на цели пристанища. Австрия е една от водещите страни в развитието на бизнеса по Дунав, те имат много опит и след постигането на концесионните договори, вярвам, че бизнесът по българското дунавско крайбрежие ще придобие нов, позитивен вид, каза министърът.

На въпрос има ли интерес за концесията на летищата в Пловдив и в София, министърът отговори, че не е имало. Нашата цел е  летището в София да бъде едно силно регионално летище. В тази посока ще търсим инвеститор, категоричен е Московски.

Що се касае до твърденията, че БДЖ се води към умишлен фалит, транспортният министър посочи, че БДЖ се води към оздравяване и укрепване.

Ние получихме тази компания в умишлен фалит. Така че, ако някой е фалирал компанията, то той е бил преди нас, подчерта той. Сега имаме план, който съгласуваме съвместно с министър Дянков – с цел преструктуриране на задълженията на БДЖ. 750 млн. лв. беше ясно, че няма как да ги платим следващата година накуп ето защо компанията ще си преструктурира задълженията и това може да стане с допълнително финансиране, паралелно с всички реформи”.

На въпрос кога се очаква поскъпването на билетите за влаковете, Ивайло Московски каза, че до Нова година не се очаква съществена промяна в цените им. Но заяви, че конкретният финансов анализ, който се очаква през октомври, ще оформи окончателното становище за цените на жп превозите.

Прочетено: 2385