Спадът на лихвите по банковите депозити, който беше отчетен през лятото, доведе до повишен интерес към закупуването на имоти с инвестиционна цел, съобщи експертът Калоян Богданов пред „България Он Ер”.  Според него доходността от инвестиция в имот е между 6,7% и 7,2% годишно, уточни той. 

Най-предпочитани са жилищата в райони с добра инфраструктура, в близост до поликлиники, детски градини, учебни заведения, магазини на големи хранителни вериги, а в столицата важен фактор е и близостта до станция до метрото. 

Наемите остават стабилни, с леки повишения от около 10-15 евро в сезона на силното търсене, което продължава до края на септември. Заради липсата на достатъчно места в общежитията, много студенти търсят жилища, които да са близо до университетите, обясни Богданов. 

По отношение на кредитирането, финансовите институции раздвижиха пазара с активна промоционална кампания през лятото и това доведе до 12% ръст на отпуснатите кредити през август, спрямо миналата година, отчете Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит Център”. 

Наблюдава се и нова тенденция. Хората все повече започват да ползват потребителско кредитиране, вместо ипотечно, за закупуването на жилище. При потребителските кредити лихвите са малко по-високи – около 8-9%, но пък отпуснатата сума е по-малка и се спестяват някои нотариални разходи по ипотеката. Този избор обаче правят клиенти, които разполагат с голяма част от сумата на имота. 

Лихвите в момента са с около 1% по-ниски спрямо миналата година и вероятно ще продължат да намаляват. Според експертите годината ще завърши с активен имотен пазар и с по-добри условия по ипотечните и потребителските кредити.

Прочетено: 2464