През август 2012 г. почти всички от основните храни на дребно са поскъпнали на месечна база. Това сочи месечният анализ на Econ.bg за движението на цените на шестте основни хранителни продукта – захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо. Той е базиран на седмичните бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Захар

С 3 стотинки за килограм се повиши средната стойност на бялата кристална захар на дребно през последната проучвана седмица от август – 22-29 август. Изменението е спрямо последния изследван интервал на месец юли 2012 г. - 25 юли – 1 август.

Захарта влезе в осмия месец от годината с поскъпване от 2 стотинки до цена от 2,28 лв./кг. През три от четирите периода на месеца това ниво се запази. В рамките на седмицата 22-29 август търговската стойност на продукта се вдигна с още стотинка до 2,29 лв. За периода 29 август – 5 септември не беше публикуван анализ за ценовите изменения на продуктите.

Олио

Рафинираното слънчогледово олио повиши търговската си стойност с цели 8 стотинки за литър до 3,12 лева през 22-29 август спрямо 3,04 лв. през 25 юли – 1 август. В рамките на целия месец продуктът следваше тенденция на поскъпване и в края достигна най-високата си цена за периода. Всяко увеличение отбелязваше и най-висока стойност от началото на годината.

Брашно

Същото важи и за брашното тип 500 на дребно, което завърши месец август на цена от 1,10 лева за килограм – най-високата, измервана до момента през 2012 г. Общо увеличението на месечна база е в размера на 4 стотинки, като промените следваха твърда тенденция на скок.

Яйца

Сравнително стабилни останаха цените на яйцата на дребно. И при двата размера (M и L) е регистрирано месечно поскъпване с по стотинка – съответно до 27 и 29 стотинки за брой. При малките яйца увеличението е отчетено през седмицата 22-29 август, а при големите – през периода 1-8 август.

Пилешко месо

В рамките на осмия месец на 2012 г. скочиха цените на дребно и на двата изследвани вида пилешко месо – замразено пиле и прясно, охладено пиле.

При замразеното пиле повишението спрямо последния проучван период от юли е в размера на 5 стотинки за килограм – продуктът е поскъпнал от 4,42 лева до 4,47 лева за килограм. През август цената му се покачваше с по 1-2 стотинки на седмица.

Прясното пиле, както обикновено, не следваше някаква устойчива тенденция в ценовите си промени. То завърши месец юли на средна търговска стойност от 5,01 лева за килограм. В първите седмици от август тя падна до 4,98 лева, като през интервала 15-22 август отново поскъпна с 2 стотинки до 5 лв. Така отново стартира вълна от поскъпване на охладеното пиле, като в рамките на периода 22-29 август цената му нарасна с още 4 стотинки до крайното си ниво – 5,04 лева. Спрямо седмицата 25 юли – 1 август поскъпването е с 3 ст. За килограм.

Агнешко месо

Наблюдават се резки промени при трите основни разфасовки на агнешкото месо – цяло агне, бут и плешка. Повечето раздвижвания на седмична база обаче се дължаха на това, че в различните периоди за анализа са постъпвали данни от различни проучвани региони. В резултат данните сочат, че стойността на агнешкия бут се е вдигнала с цели 56 стотинки до 13,92 лева за килограм средно за страната, а тази на агнешката плешка – с 49 стотинки до 13,53 лева.

Цялото агне е единственият продукт, който в рамките на месец август бележи поевтиняване – през интервала 22-29 август цената му е спаднала с 35 стотинки до ниво от 13,05 лева спрямо периода 25 юли – 1 август.

Друга причина ценовите изменения при разфасовките на агнешкото в повечето случаи да са резки е, че при анализа на МЗХ се изследва сравнително малка част от регионите в страната.

 

Прочетено: 2181