Цената на електроенергията през последните няколко години беше регулирана така, че да не изпреварва отчетената инфлация в страната. Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев в ефира на TB7.

Припомняме, позицията на регулатора, че през тази година, поради огромния бум на ВЕИ, чийто ток се изкупува по-скъпо, се наложи да се увеличи цената на електроенергията с 13% за да можем да бъдат спазени законите за насърчаване на възобновяемото производство.

Семерджиев е категоричен, че през следващата година цената на електричеството няма да бъде увеличена с повече от 3-4%. Толкова се очаква да бъде и инфлацията тогава, допълни шефът на енергийния регулатор.

От думите на председателя на ДКЕВР стана ясно, че е възложил проверки относно масовото присъединяване на ВЕИ централи през юни, когато за последно действаха по-високите и атрактивни цени за изкупуване на електроенергия.

Прави впечатлени че огромната част от исканията за присъединяване са дошли от района на ЕРП И Ви Ен(EVN), уточни Семерджиев и допълни: „На този етап не сме и подали сигнали до прокуратурата по този въпрос".

Прочетено: 2058