На международната трудова борса в Бургас работодатели от десет страни ще търсят български работници за предстоящия зимен сезон. Борсата ще се проведе на 13 октомври, съобщи bTV.

Нетрадиционното е, че тази година ще се търсят основно работници за нискоквалифицирани професии. В тази връзка от Агенцията по заетостта уточняват, че "това е добър шанс за хората с по-нисък ценз, тъй като обикновено чрез Европейската служба по заетостта (EURES) рядко се търсят хора за обща работа, основното изискване е да са квалифицирани специалисти". 

Само в Австрия за предстоящия зимен туристически сезон ще бъдат наети 12 хиляди души от цяла Европа. Голям процент от тях ще обслужват хотелски вериги в австрийските Алпи. Най-търсени са местата за рецепционисти, камериери, сервитьори и готвачи.

Организатори на международната борса от българска страна правят важното уточнение, че всички кандидати трябва да владеят немски език.

Очаква се българските кандидати да проявят сериозен интерес заради добрите възнаграждения и условията за наемане на работа. В Швеция месечната заплата на готвач е 25 хиляди шведски крони, а във Финландия на камериерките се плаща по 10 евро на час, а на сервитьорите - около 11 евро на час.

Договорите с чуждите работодатели са безсрочни, като жилището и храната също се поемат от приемащата страна, поясниха експерти.

Прочетено: 2231