По-голямата част от държавите-членки на ЕС отчитат значително нарастване на темпа на износ в търговията с автомобили за 2011 г. Този ръст обаче е значителен в Кипър и България, сочат данни от анализ на Евростат за международната търговия с автомобили. За Кипър ръстът е от 94 на сто, а за България – 65%, въпреки че тези данни са от второстепенно значение за търговията с автомобили в рамките на ЕС, уточнява анализът.

Според данните у нас през миналата година са изнесени автомобили за около 36 милиона и 400 хиляди евро, докато износът на автомобили от целия ЕС е на стойност 93,8 милиарда евро.
Намаление на стойността в износа на автомобили е регистрирано в три държави-членки на ЕС - Гърция, Финландия и Малта.

Вносът на автомобили за ЕС през 2011 г. е за 24,2 млрд. евро като търговският излишък е от 69,9 млрд.евро. Германия бележи най-висок ръст във вноса на автомобили. По този показател България обаче е с отрицателен баланс - внос на автомобили за 40 млн. евро, което е минус 6 на сто. Най-силна за вноса на автомобили у нас е била 2009 г. Тогава стойността на вноса на автомобили е възлизал на 48 милиона и 200 хиляди евро.

Според анализа на Евростат автомобилната индустрия продължава да бъде от първостепенно значение за ЕС, където се произвеждат около една четвърт от автомобилите в света. Автомобилната индустрия заема дял от 5 на сто от заетостта в ЕС и е важен фактор за много национални икономики.

Прочетено: 2368